Tema: Portret expresionist, actor si personaj

Atelierul va fi coordonat tehnic și artistic de Mario Ianculescu, student anul III al UNARTE – Facultatea de Arte Plastice – secția Fotografie și Imagine dinamica și fondator al Monochrom Lab – laborator de tehnică fotografică (în procedura de înființare).

Atelierul urmăreste readucerea în contemporaneitate a unei tehici de imprimare a fotografiei cu ajutorul sărurilor de metale prețioase, respectiv a sărurilor de platină și palladium, proces brevetat in 1870 de către chimistul englez William Willis și utilizat la acea vreme de fotografi celebri precum Ansell Adams.

Printurile în acest procedeu pot rezista în timp sute de ani, primele fotografi realizare în acest proces fiind înca în starea inițiala. Acest fapt este datorat caracterului inert chimic al platinei, paladiumului, care alături de aur sunt considerate metale prețioase.

Totodata, procedeul permite realizarea unor imagini de o calitate dificil de egalat prin alte procedee. Fotografia realizata in săruri de platină si palladium a fost inlocuita în jur de anul 1915 de fotografia în saruri de argint datorita costurilor care in anul 1906 devenisera prohibitive. În anul 1906 devenise de 52 de ori mai costisitoare realizarea unei fotografi în acest procedeu față de procedeul cu săruri de argint, procedeu care datorită costurilor reduse se generalizase. Mai mult, 90% din resursele de platină si palladium de la acea vreme se gaseau în Rusia iar începerea Primului Razboi Mondial a complicat foarte mult aprovizionarea cu aceste elemente.

Portretul expresionist sondeaza interiorul personajului.

Realizand o fotografie a actorului înainte de spectacol și imediat dupa încheierea spectacolului, fotograful urmează să surprinda interiorul actorului înaintea spectacloului și încarcatura psihologică a rolului dus la bun sfârșit.

Fotografiile vor fi realizate pe intrega perioadă a festivalului iar Atelierul de print va avea loc efectiv în perioada 8-9 iunie, aceasta pentru a oferi participantilor o fereastra cat mai largă pentru realizarea fotografiilor.

Participanți vor propune una sau mai multe serii de câte doua fotografii (înainte și după spectacol) și vor participa în prezență fizică la atelier, unde vor putea observa și înțelege procesul de imprimare a fotografiei prin procesul platinum palladium.

Din fotografiile realizate de către cei 10 participanți, vor fi selecționate fotografiile realizate de către 5 participanti, fiecare participant urmand a participa cu o serie de 2 fotografi,  rezultand 10 fotografii care vor fi imprimate.

Programul de lucru propus este în data 8 și 9 iunie, începând cu orele 10:30 pana la orele 16:00.
Finalitatea va fi realizarea în data de 9 iunie a unei expozitii a fotografiilor selecționate.
Numar maxim de participanți: 10
Termenul de înscriere este până la data de 23 mai 2024, urmând ca rezultatele selecției să fie anunțate la data de 25.05.2024.